Prisutdelning

 
 

Sedan 1999 har föreningen delat ut priser för att uppmärksamma och uppmuntra medlemmars insatser för föreningen och för KBT. Det är föreningens medlemmar som föreslår pristagare och bedömning av nomineringarna sker av en grupp om tre föreningsmedlemmar som inte sitter i styrelsen. Pristagaren i varje kategori får ett stipendium. Prisutdelningen sker under pompa och ståt vid årskongressmiddagen, och pris kan erhållas inom sex kategorier:

  • Sten Rönnbergs pris för Livsgärning för BTF eller KBT

  • Kliniska insatser i vid bemärkelse

  • Pedagogiska insatser i vid bemärkelse

  • Informationsspridning om beteendeterapi eller KBT

  • Doktorsavhandling om beteendeterapi eller KBT i vid bemärkelse

  • Examensuppsats om beteendeterapi eller KBT i vid bemärkelse

Nominera för 2024 års priser!

Nu är det dags att nominera pristagare för 2023! Skicka in ditt förslag senast den 20 februari 2025, det går bra att nominera i flera kategorier. Pristagarna kommer offentliggöras vid årskongressen 2025.

 

Priser 2024

Pristagarna är ordnade efter det år de fått priset, och inte efter det år de blivit nominerade. Om någon blir nominerad år 2022 för sin utomordentliga doktorsavhandling och vinner, skulle hen alltså stå under 2023, men på personens diplom står det 2022, då det var det år avhandlingen skrevs.

Sten Rönnbergs pris för Livsgärning för BTF eller KBT

JONAS RAMNERÖ

Jonas Ramnerös karriär tog sin början efter studier i Lund, först inom psykiatrin i Västerås och senare i privat praktik. Men merparten av sin karriär tillbringade Jonas på Stockholms universitet, där han först disputerade på en avhandling om beteendeterapeutiska behandlingar vid paniksyndrom och sedermera kom att bli en uppskattad föreläsare och studierektor för både psykoterapeut- och psykologprogrammet. Vid sin bortgång var Jonas aktiv vid Kompetenscentrum för psykoterapi (KCP) där han var uppskattad för sitt ledarskap och innovativa utbildningsarbete.

Jonas var allmänt känd för sin förmåga att förenkla och klargöra komplexa begrepp, vilket gjorde honom till en skicklig föreläsare och författare. Hans bidrag till den kliniska litteraturen, bland annat “Beteendets ABC” och “Exponering som behandlingsmetod”, speglar en livslång passion för att tillämpa inlärningspsykologi i kliniskt arbete. Men även inofficiellt var Jonas en betydelsefull mentor och förtroendeperson till otaliga professionella runt om i landet.

Hans bortgång vid 64 års ålder har efterlämnat ett stort tomrum, inte bara för hans närmaste utan även bland kollegor, studenter och yrkesverksamma som haft förmånen att känna hans exceptionella intellektuella skärpa och engagemang. Genom att postumt tillägna Jonas Ramnerö BTF:s pris för livsgärning hedrar vi inte bara hans bidrag till psykologin utan också det djupgående avtryck han lämnat på så många.


Informationsspridning om beteendeterapi eller KBT

BJÖRN HEDENSJÖ

I podden Dumma människor, i sina böcker (nu senast om Likability) och i framträdande i media gör Björn psykologisk kunskap och forskning tillgängligt för allmänheten på ett föredömligt sätt, detta gäller i synnerhet beteendeterapi och inlärningspsykologi. Som kliniker kan en ha stor nytta av att kunna hänvisa till olika poddavsnitt som psykoedukation för klienter och par med även för till exempel chefer och föräldrar.


Pedagogiska insatser i vid bemärkelse

MARTIN OSCARSSON

Martin har visat en exceptionell förmåga att inte bara förstå, utan även på ett pedagogiskt, innovativt och inflytelserikt sätt sprida kunskap om KBT. Hans bidrag sträcker sig från akademin till praktisk tillämpning. I sin roll som lärare på psykologprogrammet har Martin utvecklat och ansvarat för ett nytt samtalsspår som sträcker sig över flera terminer, där han framgångsrikt förmedlar de beteendeterapeutiska principerna till blivande psykologer. Hans pedagogiska skicklighet och förmåga att engagera studenter i detta komplexa ämne har haft en varaktig inverkan på många framtida terapeuters praktik.

Utöver hans akademiska bidrag har Martin använt sig av modern teknologi för att utöka räckvidden av KBT. Hans arbete med att stötta vuxna individer med ADHD via internetbaserade program visar på en innovativ tillämpning av KBT-principer, vilket har hjälpt många att hantera stress i arbetslivet effektivare. Han är även med och försöker förbättra relationstillfredsställelsen hos par där en har ADHD.

Martins expertis är även internationellt erkänd. Hans forskning om beteendeförändringar med hjälp av nyårslöften, som publiceras i den ansedda tidskriften PLoS ONE, har uppmärksammats globalt och erhållit den ALLRA HÖGSTA Altmetric-poängen bland 2985 artiklar publicerade samma år. Detta är ett tydligt bevis på hans bidrags genomslagskraft och relevans (Källa: https://www.altmetric.com/details/95724353#score).

Dessutom är Martin en ofta efterfrågad expert och talare, speciellt när det gäller att applicera beteendeterapeutiska tekniker på nyårslöften, vilket är en paradgren inom beteendeterapin. Genom bland annat podcasts fortsätter han att sprida värdefull kunskap och insikter till en bredare allmänhet.

Slutligen är Martins personliga engagemang och passion för KBT och beteendeterapi något som lyser igenom i allt han gör. Hans genuina intresse för att förbättra individers välbefinnande och hans outtröttliga arbete för att sprida kunskap om KBT gör honom till en ideal kandidat för detta pris.